Gezicht op meer

Gezicht op een meer Akseli Gallen-KallelaGezicht op meer – Akseli Gallen-Kallela, 1901

Dit schilderij heeft een hallucinerende werking. Niet alleen op mij; meerdere mensen om mij heen bleven met open mond naar Gezicht op meer staren. Nadat twee vrouwen naast mij zich bewust werden van hun verdoofde state of mind en zich herpakten, begonnen ze te oreren hoe geweldig mooi dit schilderij is. En dat ben ik roerend met ze eens.

Alleen al de kleuren waaruit de lucht is opgebouwd: paars, geel, kobaltblauw en zalmroze lijken rond te zwemmen als de vloeistof in een lavalamp uit de jaren ’70. De iele boompjes realistisch en tegelijk onwerkelijk kwetsbaar onder de dramatische lucht. De schittering van de zonsondergang die over het water glijdt in schakeringen geel en lila doet me denken aan schilderijen van Edvard Munch. Starend naar het schilderij droom ik weg, dobberend in een bootje naar de eilandjes in de verte…..

_________________________________________________________________________

Dit schilderij en vele andere mooie schilderijen van Scandinavische kunstenaars zijn tot
5 mei 2013 te bewonderen bij de expositie Nordic Art 1880 – 1920 in het Groninger Museum.